Articole:pag 13

Secretul Aikido-ului este dragostea ?

 
 

"Ai" - dragoste
Caligrafie de Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido

Takashi Sasaki despre Gokui in Aikido


Takashi Sasaki a intrat la Hombu Dojo Aikikai in 1962. A terminat un master in comert la universitatea Waseda in 1966 si, avand 2 Dan in Aikido primiti de la O'Sensei Morihei Ueshiba, a plecat in Germania pentru a lucra si a preda Aikido. S-a intors in Japonia in 1977 iar in 2003 a fost promovat la 7 Dan. El este autorul cartii "Intelepciunea budo pentru afaceri" si fondatorul Institutului de Aikido Sasaki.

Acesta este o traducere a catorva ganduri ale lui Sensei Sasaki despre natura dragostei in Aikido. Sunt multe articole despre Aikido si antrenamentele in Aikido scrise de catre Sensei Sasaki disponibile pe site-ul Institului de Aikido Sasaki
(traducere in engleza - Christopher Li)Sensei Takashi Sasaki la Aikikai Hombu Dojo

Cei care se antreneaza din greu in Aikido se dedica scopului lor in fiecare zi, dar fac aceasta in timp ce sunt distrasi constant de indoiala corectitudinii telul pentru care lupta, daca acesta cale ai va conduce spre scop si care drum trebuie sa aleaga.

Sunt intrebari despre probleme importante care sunt dificil de inteles, dar pe care toti Shugyosha (persoana implicata in antrenamente riguroase si austere) trebuie sa si le puna, si la care sa se gandeasca,iar ceea ce au toti in comun este faptul ca raspunsurile la aceste intrebari nu sunt simple. Ceea ce permite ca voi sa rezolvati aceste probleme poate fi privit ca "Gokui" (secrete). Printre aceste probleme esentiale exista "Gokui" mai mari sau mai mici.

Este o cerinta absoluta in "Gokui" sa le urmezi intocmai, daca nu, nu vei putea sa rezolvi problema si nu vei putea sa avanasezi pe cale. De exemplu, un "Gokui" pentru care nu poti aplica o tehnica corect este "tehnica care este utilizata in cruce". Caracterizarea aceastuia ca find un "Gokui" mic, apoi ca fiind unul mare, poate cel mai mare, este ceea ce va permite sa va atingeti scopul in aikido. Ce "Gokui" este necesar in Aikido pentru acest scop ?

Fondatorul a spus: "Gokui-ul in Aikido este curatarea de intentiile rele, armonizarea cu miscarea universului si contopirea cu universul insusi"
(din Aiki Shinzui)

Atunci cand il desfacem in bucati, lucrurile necesare pentru atingerea telului in Aikido sunt:

- curata-te de intentii rele: curata-te de intentii rele, purificati inima si mintea

- armonizeazate cu miscarea universului: aplica tehnicile in conformitate cu pricipiile universului - trebuie sa va cultivati tehnica prin utilizarea corpului.

- deveniti una cu universul insusi: armonizati-va cu toate lucrurile din univers (de ex., cele 4 sezoane, respiratia Cerului si Pamantului)

Cu alte cuvinte, Gokui-ul din Aikido este "devin-o una cu insusi universul"

Totusi, "sa devii una cu insusi universul" nu este un lucru simplu, si din acest motiv fondatorul a spus "trebuie sa faceti ca spiritul universului sa fie propriul vostru spirit". Sa spunem ca aceste este si el un "Gokui". Facem aceasta deoarece nu intelegem ce este "spiritul universului" si nu putem sa mergem inainte, asa ca acest lucru devine o conditie prealabila. Cu toate acestea deoarece "spiritul universului" este un gokui, este dificil de inteles.

Din fericire, suntem invatati de Fondator ca "spiritul universului este marea 'dragoste' care umple toate colturile universului in toate directiile, in toate timpurile". cu alte cuvinte, "spiritul universului" este marea "dragoste" a universului.

Pentru a rezuma aceasta interpretare, "sa faci ca spiritul universului sa fie propriul vostru spirit" inseamna sa deveniti una cu universul, sa te antrenezi si sa traiesti cu dragostea acestui spirit al universului.

Chiar daca cuvantul "dragoste" este utilizat aici, acesta este diferit de "dragoste" utilizat in mod obisnuit.

"Dragostea" este ceva care pare sa aiba o mare importanta pentru Aikido. De exemplu, Fondatorul ar spune lucruri de genul "Aikido este Ai (dragoste) kido" sau ca Aikido este "un Budo al iubirii".

Totusi, "dragostea" din Aikido este diferita de "dragostea" utilizata in viata de zi cu zi.

Daca verificati dictionarul la definitia obisnuita a "dragostei", veti gasi urmatoarele:

"O miscare de sentimente fata de ceea ce este recunoscut ca pretios. De asemenea, aparitia acestor sentimente. Sentimente fata de cineva care este ingijit. Sa doresti ce e mai un pentru cineva."

"Dragostea" care este Gokui in Aikido poate fi continuta in definita de mai sus, dar din moment ce, asa cum este scris mai sus, "dragostea" Aikido "umple toate colturile universului, in toate directiile, in toate timpurile" si deoarece este "spiritul universului", trebuie sa aiba o definitie diferita.

De fapt, "toate directiile" reprezinta spatiul cu cele 3 dimensiuni, si "toate timpurile" reprezinta timpul trecut-prezent-viitor. Cu alte cuvinte, universul.

"Spiritul universului" este "dragostea", aceasta dragoste nu este legata de timpul trecut/prezent/viitor si umple fiecare colt al spatiului. La o scara micro, aceasta poate insemna ca nu exista deschideri in miscarile tale, in ma-ai.

Aceasta este o caracteristica speciala a dragostei universului, iar alta caracteristica este faptul ca universul nu asteapta nimic in schimbul ei.

Acest tip de dragoste exista si in viata de zi cu zi, de exemplu dragostea dintre parinti si copii. Atunci cand copii sunt mici, acest lucru este in pricipal ceva dat de catre parinti copiilor. Acest tip de dragoste naturala se poate spune ca este instinctuala. Totusi, atunci cand copii cresc iar parintii cer ceva in schmbul ei, ea se va schimba.

Dragostea existenta intr-un cuplu este ceva ce partenerii ofera unul altuia. Poate exista unele asteptari de intoarcere, si unele forme de a darui si a primi reprezinta baza armoniei in casatorie. Cel putin, este bine cand recunostinta este returnata.

Din aceste exemple as dori sa definesc "dragostea" mai simplu. Explicatia care vine din aceste simple ganduri este "dragostea este sa te gandesti ca esti in pozitia celuilalt si sa te comporti corespunzator".

Daca va comportati gandindu-va doar la pozitia voastra, ceilalti vor crede ca sunt ignorati si asta va cauza probleme. Daca puteti sa va puneti in situatia celorlalti, veti sti ca daca faceti asa ei vor fi fericiti, daca faceti asta ei vor deveni tristi, daca faceti in alt mod ei se vor supara. Este la fel cu florile sau copacii, facand ce credeti ca este cel mai bine pentru ei. Aceasta este dragostea.

Cred ca acesta ar putea fi motivul pentru care Aikido se numeste Budo al Dragostei, deoarece ne gandim din pozitia celuilalt atunci cand aplicam tehnica. De exemplu, , daca eu fac asta atunci partenerul va fi accidentat, asa ca nu o voi face, uke va suferi deoarece nu este prea flexibil asa ca in fixare sa nu fortez prea tare, sau el nu stie cum sa-si utilizeze corpul asa ca il voi ghida.

Aikido este Budo al dragostei, dar asta nu inseamna ca voi practica fara putere pentru a evita ca partenerul nostru de practica sa simta durerea. Acesta este Budo, asa ca pentru a simti intensitatea lui, voi si partenerii vostri trebui sa practicati pana la limitele voastre, astfel incat sa deveniti mai buni si mai buni. Se crede ca prin practicarea pana la limitele voastre vine adevarata "dragoste". Devenind mai buni insemana sa va apropiati de telul vostru , asa ca pentru a deveni mai buni aveti nevoie de un tel.

Deoarece dragostea din Aikido este dragostea spiritului acestui univers, asa cum am scris mai devreme, trebuie sa umple universul fara legatura cu timpul sau cu spatiul gol si nu trebuie sa ne asteptam sa se intoarca. Binenteles, daca predai Aikido pentru a trai, trebuie sa ai ceva in schimb, dar chiar si atunci dragostea este necesara. Totusi, in aceasta situaite, asa cum a spus Fondatorul, prima data trebuie sa oferi dragostea. Ca rezulta va exista ceva in schimb. Formularea "dragostei" cu scopul de a primi ceva in schimb nu poate avea un rezultat foarte bun.

Atunci cand unificam aceste intelesuri ale dragostei si ale Aikido-ului, apare o noua definite a "dragostei".

Cu alte cuvinte, dragostea este spiritul de a adauga universul in procesul unei dezvoltari pozitive, iar spiritul sa fie extins la obiectivele acestei dezvoltari. Cu alte cuvinte, aceast lucru se datoreaza faptului ca "dezvoltarea pozitiva a universului" este "spiritul universului", iar "spiritul universului" este "dragostea".

Aikido este ceva care ajuta la dezvoltarea pozitiva a universului, ca un Budo al Dragostei, iar in "Ai (dragostea) kido" sunt toate conectate. Este un fel de dragoste numita dragoste "platonica" dar probabil dragostea din Aikido se poate spune ca este iubirea Universului, sau o iubire "planetara".
-Takashi Sasaki, 2013
Articol publicat pe "The Secret of Aikido is love?"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li