Articole:pag 13

Teorii ciudate, stranii si false despre Aiki

 
 

Sohan Yukiyoshi Sagawa demonstreaza Aiki-nage pe Sensei Masaru Takahashi

Sensei Masaru Takahashi explicand Aiki


Masaru Takahashi, unul dintre elevii avansati in viata ai faimosului instructor de Daito-ryu Yukiyoshi Sagawa, a intrat in Dojo-ul Sagawa pe 5 mai in anul 47 Showa (1972)

Yukiyoshi Sagawa a fost unul dintre elevii avansati ai lui Sokaku Takeda ( instructorul care i-a predat Daito-ryu lui O'Sensei Morihei Ueshiba ), si care a fost desemnat a fi succesorul lui Takeda la un moment dat in timp. El a inceput sa studieze Daito-ryu cu Takeda Sokaku dupa ce a invatat cu tatal sau, Nenokichi Sagawa (1867–1950) - elev si suporter infocat a lui Takeda, precum si detinatorul unui certificat de instructor asistent (Kyoju Dairi) in Daito-ryu - acelasi tip de certificat pe care si Morihei Ueshiba l-a primit de la Sokaku Takeda. Yukiyoshi Sagawa a primit certificatul de Kyoju Dairi in 1932.

Sensei Taahashi a predat la dojo sucursala Sagawa-den Daito-ryu Aiki Budo din Sagamihara, si la Daito-ryu Sagawa Dojo hombu din Kodaira, si a publicat numeroase carti si articole despre artele martiale japoneze si Daito-ryu.

Acest articol este extras din cartea "Adevarul despre Daito-ryu Aiki", publicat in japoneza de catre Fukushodo Co. Ltd. in septembrie 2007.

Alt extras din aceasta carte apare in “Sagawa Yukiyoshi, Masaru Takahashi and Breath Training in Daito-ryu“
- traducere de catre Christopher Li


Ce este "Aiki" ? Recent au aparut o explozie de explicatii false, ciudate, stranii despre ce inseamna Aiki.

De exemplu, este o persoana care spune ca "Aiki este iubire" .

Daca este adevarat, atunci ma intreb oare Aiki este "religie" ?

Apoi, sunt unele care spun ceva de genul "Aiki este shin-ki-ryoku-ichi" (minte, spirit si corp unificate).

"Sabia este shin-ki-ryoku-ichi" a spus Chiba Shusaku (1794-1855) in Hokushin Itto-ryu Kenjutsu in perioada Edo.

Oare Aiki este acelasi lucru ca Hokushin Itto-ryu Kenjutsu?

De asemenea sunt persoane care definesc Aiki ca "tehnici de lovire si de fixare a incheieturile".

Tehnicile de lovire si de fixare erau specialitati din Koryu Jujutsu (scoli vechi de jujutsu) si au fost eliminate din practica randori din programa Kodokan Judo deoarece erau considerate prea periculoase.

Atunci este Aiki acelasi lucru cu Koryu Jujutsu ?

Mai este cineva care da explicatia: "aiki este putere si primirea puterii"

Autorul spune ca Aiki este "impartirea puterii adversarului in 2 jumatati egale si apoi echilibrarea acestor forte, in consecinta Aiki singur nu poate deveni Bujutsu." Daca acceptam motivele acestui autor, atunci Aiki-nage - tehnica secreta Daito-ryu - care arunca oponentul numai prin Aiki nu poate exista.

Aceste tipuri dubioase de rationament arata lumii faputl ca ei nu au vazut, auzit sau experimentat Aiki.

Chiar mai rau decat aceste lucruri este aparitia unei persoane care spune ca "Aiki este hipnoza, auto-sugestie, ceva care se aplica subconstientului nostru. Aiki nu este o metoda fizica, este una psihologica". Explica asta prin "daca Aiki este o metoda fizica, atunci prin imitarea miscarilor fizice ale instructorului atunci fiecare ar fi capabil sa aplice Aiki"

Cei care nu stiu nimic despre Aiki, natural vor sfarsi cu aceste explicatii ciudate, stranii si le vor numi "antrenamentul Aiki". Sugestionati de instructori , ei sunt invatati sa se arunce singuri prin intermediu reflexelor conditionate.

Atunci cand acei "instructori de Aiki" incearca sa demonstreze aceste explicatii false, ciudate, propriul lor "Aiki" se dovedeste a fi un fals obtinut prin auto-sugestie si arata ca Aiki nu poate fi obtinut prin manipulare fizica.

Daca Aiki era produsul auto-sugestiei sau hipnozei, acei oameni care sunt tari in auto-sugestie sau profesorii de hipnoza ar trebui sa devina "maestri in Aiki" ?

Fiintele umane difera intre ele prin constitutia lor fizica si putere, daca sunteti un Budo Shugyosha (practicant auster de Budo) atunci sunt diferite cai de a va cultiva puterea. Dincolo de asta, oponentul nu este un "robot cu anumite specificatii" ci "un corp viu al unei fiinte umane". Pot sa ma gandesc sa ignor acest fapt si exprimarea "Aiki este o metoda fizica, atunci prin imitarea miscarilor fizice ale instructorului atunci fiecare ar fi capabil sa aplice Aiki" este exprimarea unei persoane care nu are cunostinte despre Bujutsu. Chiar daca o femeie fara forta sau un copil imita exact forma exterioara a miscarilor unui Shihan, nu este nici o posibilitat ca ei sa arate acelasi nivel de competenta ca a unuia.


Senshi (luptatorul) Takeda Sokaku - "Aplica Aiki"

Aiki a fost raspandit pentru prima data de catre Takeda Sokaku Senshi, iar acest secret a fost continuat de catre Sensei Sagawa, si a dezvoltat acest Aiki intr-o dimensiune mai mare a aptitudinilor tehnice. "Aplica Aiki" in scopul de a rasturna inamicul a fost o abilitate secreta a invataturilor luptatorului Takeda. Numai Sensei Sagawa a luat aceste tehnici ca o fundatie si a explicat prima data intr-un mod clar misterul Aiki - "Aiki este stiinta de a transforma puterea inamicului in nimic"

Dupa razboi, datorita "clarificarii Aiki", "mostenirii Aiki" impreuna cu "calificarile deosebite", Sensei Sagawa Yukiyoshi a primit suportul celor din familia Daito-ryu pentru a fi cel de-al 36-lea Soke.

"Aiki-no-jutsu" mostenit de catre Sensei Sagawa de la Senshi Takeda nu are nici o legatura cu acele explicatii ciudate si stranii prezentate anterior.

In ceea ce priveste "Aiki" Sensei Sagawa a explicat-o intr-un mod clar - "Aiki este stiinta de a transforma puterea inamicului in nimic, si de a aplica un atac cu puterea concentrata (shuchu-ryoku) a Aiki unui inamic in acea stare". Aiki-no-jutsu este metoda transformarii unui atac al unui inamic in nimic atunci cand va aparati si transformarea puterii de rezistenta a unui inamic in nimic atunci cand atacati, atacand si neutralizand un inamic prin puterea concentrata a lui Aiki. El a aratat Aiki-no-jutsu prin metode practice.

Urmatorul pasaj rezuma lectiile lui Sensei Sagawa referitoare la Aiki-ul lui Senshi Takeda si au fost introduse in Hiden Nihon Jujutsu (Secretele Jujutsului japonez) a lui Ryuchi Matsuda.

Aiki-no-jutsu (metodele tehnice) reprezinta fundatia Daito-ryu Aiki-jujutsu si nu pot fi ignorate - nu ar fi prea mult daca am spune ca acestea reprezinta cea mai mare parte a acestei arte.

Atunci cand corpul nostru este prins sau impins, sau sunt aplicate diverse tehnici asupra noastra, noi interceptam instant puterea inamicului prin Aiki-no-jutsu,lipsind-o de putere, lipindu-ne de ea si facand sa fie imposibila separarea, apoi aplicam proiectarile sau tehnici articulare.

Atunci cand inamicul vine sa ne loveasca, noi oprim acea miscare, inversand-o sau executam tehnici de aruncare sau intoarcere dupa miscarea si dezechilibrarea lor prin intermediul Aiki-no-jutsu.

Chiar daca ei se misca inaintea noastra, dupa dezechilibrarea si eliminarea puterii lor cu ajutorul principiilor Aiki, ai atacam. Aceasta este unica metoda tehnica Aiki-no-jutsu a acestei arte.

In Daito-ryu Aiki-jujutsu sunt 2884 de tehnici care dau nastere la randul lor la un numar nesfarsit de variatii. Fiecare din aceste tehnici implica actiunea metodei tehnice Aiki-no-jutsu.

Simpla punere jos prin fixarea incheieturilor sau bazandu-ne pe forta fizica pentru a rasuci si intoarce fara actiunea lui Aiki-n-jutsu nu este Daito-ryu Aiki-jujutsu, este Daito-ryu Jujutsu.

Noi, elevii, trebuie sa intelegem bine acest inteles si sa ne dedicam eforturilor de a ne antrena Aiki-no-jutsu (metodele tehnice)

Dupa cum s-a afirmat aici, Aiki este Gokui (secretul) din Daito-ryu lui Senshi Takeda si "Aiki-no-jutsu" poate fi numita metoda centrala Cei mai multi elevi ai lui Senshi Takeda au ignorat Aiki, acesta fiind motivul din spatele nasterii acestor explicatii false, ciudate si stranii.

Exista un anumit numar de oameni care se proclama a fi nasii lui "Aiki" De exemplu, conform elevului lui Senshi Takeda, Shihan Morihei Ueshiba, cuvantul "Aiki" a fost utilizat in anul 11 Taisho (1922), dar acest lucru nu este corect.

Sensei Sagawa si-a inceput antrenamentul in budo de cand avea 10 ani, si de cand l-a intalnit prima data pe Senshi Takeda in anul 1 Taisho (1912) l-a auzit pe acesta spunand deseori cuvantul "Aiki". Acest cuvant era un termen tehnic din Budo cu care tanarul Sagawa nu era familiar, asa ca el a devenit atent la utilizarea acestuia.

Mai mult, notele luate de tatal acestuia, Sensei Nenokichi Sagawa, de la lectia in care a fost invatat Yonkajo de catre Senshi Takeda in anul 2 Taisho (1913) au supravietuit pana in zilele noastre. In toate acele note se poate vedea scris intr-un colt "Aplica Aiki". Aceste notite, despre care se pot spune ca sunt niste probe materiale, au fost confirmate de catre Stanley Pranin, editor al "Aiki News" (acum revista "Do") atunci cand l-a vizitat pe Sensei Sagawa pentru a aduna materiale despre Aiki.

Prin aceste notite putem intelege ca "aiki" nu a fost un nume creat de catre elevii sai, ci ceva pe care Senshi Takeda il folosea deja la sfarsitul erei Meiji.
Articol publicat pe "Strange, Odd and False Theories of Aiki"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li